15

Noen ganger vet eg ikkje om eg skal le eller grine av de idiotiske grunnen kritikere og anmeldere begrunner med hvorfor de gir slik og slik terningkast på film og musikk.

Mange gode filmer og serier har blitt dømt nord og ned tilogmed kult filmer i dag som *alle* har sett fordi disse bzzervisserene da vet mer om sånt enn oss andre.

 

Her derimot har da altså anmelder stakkars mistet hodet og glemt å følge med i timen og tror vi fremdeles befinner oss i et helt annet tiår.

Han mener da at FILMEN ikkje henger på greip da den ene er Somalier og den andre er Norsk.........eh?

Ja nei for de kan jo selvsagt bare ende som Romeo og Juliet med dobbeltselvmord.

Har ikkje sett filmen så kanskje gjør den det,men det er neppe poenget med filmanmeldelsen.
KJÆRESTER: I filmen «Natt til 17.» er rollefigurene til Thea Sofie Loch Næss og Samakab Omar kjærester. Det mener Sunnmørspostens anmelder ødelegger filmens troverdighet. Foto: Maipo Film

(Filtermagasin.no): En anmeldelse i Sunnmørsposten av den norske filmen «Natt til 17.» har i dag spredt seg i sosiale medier.

I ungdomsfilmen fremstilles et forhold mellom en jente fra vestkanten og en gutt med somalisk bakgrunn, noe anmelderen (som gir filmen terningkast tre) ikke mener henger på greip.

«At en pen og dannet jente (Thea Sofie Loch Næss) fra Oslos vestkant er kjæreste med en somalisk gutt (Samakab Omar) - og også får morens velsignelse for forholdet - virker ganske urealistisk.»

Dette skaper reaksjoner. Flere på Twitter er kritiske og deler lenken til saken, deriblant TV 2-journalist Kadafi Zaman, som kaller det «filmanmeldelsen fra oldtiden».

Også på Facebook deles saken, hvor blant andre Morgenbladets Sigve Indregard skriver:

- Vi trenger et journalistisk reisestipend for sunnmøringer, slik at de kan få seg studieturer til Storbyen.

- Utdaterte fordommer


I kommentarfeltet under nettutgaven av anmeldelsen er kritikken krassere.

- Å gi en «fremragende» film en treer fordi innholdet ikke matcher de stereotype fordommene journalisten har om Oslos ungdom er så lattervekkende useriøst at Sunnmørsposten burde skamme seg over å ha dette mølet på, skriver Guro Sibeko, mens brukeren ane84 skriver:

- Hva i all verden? Vi lever i 2014, og slike utdaterte fordommer hører ikke hjemme her.

Filmens regissør Eirik Svensson er vel så kritisk til anmeldelsen.

- Han har vel skrevet det han tenker er realistisk, men jeg føler ikke det tilhører Norge i 2014, og det er dumt at sånt får stå på trykk som Sunnmørspostens stemme rundt filmen. At den typen oppfatning finnes i Norge er ikke overraskende, men det er litt overraskende at det står så eksplisitt på trykk i en filmanmeldelse, sier regissøren til Filter.

- Vi har ikke gjort etnisitet til en greie i filmen vår, men så sitter det folk som ikke klarer å leve seg inn i en annen virkelighet enn den de sitter med i nabolaget sitt hjemme.

Han synes det er fint at saken engasjerer.

- Anmelderens vurdering av filmen er ikke så lett for meg å gå i dialog med, men at folk tar til motmæle mot den type utsagn synes jeg er veldig fint.

- Generaliserer


En som også er oppgitt er lederen for Somalisk nettverk, Bashe Musse.

- Somaliere har en del utfordringer i møte med det norske samfunnet, det vet vi, men å gå så langt og generalisere, det synes jeg er dårlig.

Filter har vært i kontakt med anmelderen, som henviser til sin arbeidsgiver i Sunnmørsposten.

- Vi mener at det ikke er problematisk at en norsk kvinne er sammen med en fra Somalia. I den grad noen kan ha oppfattet at vi problematiserer det er det veldig beklagelig. Det er ikke hensikten til anmelderen, og vi står i hvert fall ikke for et sånt syn, sier redaktør Hanna Relling Berg til Filter mandag kveld.

Samtidig har også kultur og reportasjeredaktør Kristin Knudsen blitt forelagt kritikken.

- Jeg tror ikke jeg vil gå inn på noe konkret og svare på enkelte kommentarer, men kan si rent generelt at jeg er enig i at det var en uheldig formulering, sier hun.

 
- Akkurat setningen som vises til om forholdet mellom denne norske jenta og somaliske gutten skjønner jeg kan tolkes rasistisk. Denne setningen burde ikke stått på trykk hos oss.

Hun forteller at hun har hatt kontakt med anmelderen via epost.

- Han sier selv at han synes dette kom ut uheldig, og at det ikke helt var ment slik. Han tar kritikken til etterretning og innser at han kunne formulert seg heldigere. Det han prøver å si er at skuespillerne ikke klarer å overbevise ham om realismen i et slikt forhold og at han sånn sett ikke tror på karakterene. Skulle han formulert seg annerledes ville han kanskje sagt at Thea og Sam er et naivt framstilt forhold.

Vil ikke fjerne

Ifølge Knudsen vil ikke avisa fjerne anmeldelsen.

- Vi kan nesten ikke det. Han står for det han mener, men han kunne begrunnet det på en helt annen måte.

På spørsmål om hvorvidt anmeldelsen får konsekvenser for anmelderen sier redaktør Berg:

- Hvilke konsekvenser det får for en filmanmelder har jeg ikke noen kommentar til.Helttilfeldigmamma

07.04.2014 kl.21:32

Jeg syns det er rart at han ikke har reagert på at han med somalisk bakgrunn er skuespiller, de skal jo alle være kriminelle liksom....omg...

cuskima

07.04.2014 kl.21:36

Helttilfeldigmamma: blir helt matt av sånne dustete folk. Noen ganger kan en pinadø lure hæ`?
Hadde eg hørt på alle anmeldere og kritikere hadde eg nesten aldri sett eller lest noe hahahaha

frodith

07.04.2014 kl.21:40

Helt utrolig at man går rundt med sånne meninger fremdeles. Hvis de hadde sett seg litt rundt ville de sett at verden har gått videre fra 1960 tallet faktisk :-P Filmen har jeg lyst til å se :-)

cuskima

07.04.2014 kl.21:41

frodith: sier mer om hans oppfatning enn om de i filmen OG de som skal se den

frodith

07.04.2014 kl.21:50

Ja, ikke sant :-P Ja, helt gammeldags, og fjernt... Men mange skjønner heldigvis det, at verden har gått videre , at det er realistisk med kjærester av forskjellig hudfarge, av SAMME kjønn, av ulik alder...osv. Skal du se filmen også:-) ?

cuskima

07.04.2014 kl.23:06

frodith: kan være :) Har noen eg planlegger å se fremover :) Liker godt Kino eg :))

Han kritikkeren kan ikke ha vært mye i oslo i de siste ti-årene i allefall . Ser ut som en bra ungdomsfilm dette og jeg synes ikke det er noe uvanlig , har selv sett liggnende forhold i Oslo by for år tilbake så denne kritikken er bare så latterlig og langt ifra oppdatert på hvilken tid vi lever i :p

cuskima

08.04.2014 kl.14:46

cathrinehenriksen: nei han bodde på Sunnmøre og liker ikkje homofilmer heller :P

Litt rasistisk og dømmende type med andre ord :/

cuskima

08.04.2014 kl.14:57

cathrinehenriksen: absolutt dust

Arg ...ja :(

cuskima

08.04.2014 kl.15:14

cathrinehenriksen: jaja drit i han

cuskima

08.04.2014 kl.15:41

cathrinehenriksen: :)


Skriv en ny kommentar
</div>
Velkommen til min blogg! Tusen takk for at du valgte å stikke innom her, det hadde vært hyggelig om du ville legge igjen et spor før du drar igjen. Add meg gjerne på Bloglovin'.

Follow on Bloglovin


Siste innleggBloggdesign
hits