15

og barnlige lyst...... heter det og for meg og veldig mange er det.

Desverre er det ikkje det for alle og da er det en utrolig takknemlig følelse og kunne bidra til at noen får det litt bedre.

I dag har eg gitt bort et utall sekker med ting som er nye, helt brukbare, pent brukte osv ting fra sengetøy/gardiner/håndklær til kjoler,sko sokker og mye mye mye mer. OG enda har eg masse igjen som de skal få.

Eg har ikkje veldig god råd eg jobber kun deltid pga en persillekropp som ikkje vil jobbe fullt....og noen ganger føler man kanskje at man ahr det litt trangt økonomisk når alle regningene bare strømmer på og du ser kontoen er rimelig slank etter lønn og alle faste utgifter er dekket.

MEN eg går aldri sulter, kald,våt eller mangler en seng. Eg har mer enn nok klær og mer enn nok av absolutt alt du kan tenke deg -egentlig.

Så eg er har nå pløyd gjennom skap og skuffer og en bod og et gjesterom -med hard hånd og kuttet ned på ting eg faktisk IKKJE bruker eller trenger lengre. Noen andre har veldig god bruk for dette så egentlig er eg veldig rik......fordi eg har så i så overflod at eg kan dele -med mange.

Nå har eg flyttet 8 ganger på 3.5 år og fikk derfor aldri pakket ut..resultatet er da at man ofte mangler de tingene man trenger.....og så kjøper man ny...nå har eg LETT etter det eg trenger og funnet ut at flere av tingene på min ønskeliste kunne eg stryke rett og slett fordi eg allerede hadde kjøpt det.....bare ante ikkje hvor det var nedpakket.

Nå har eg jo endelig fått pakket ut 80% av alt......resten er papirgreier, filmer bøker og sånne ting og det har eg ikkje tid og krefter til å holde på med nå.

Eg har fremdeles dobbelt opp med julepynt og duker og all verdens......og altfor mye klær enda så eg skal skrape mer ned av kvoten -man klarer da bare gå med så mange par sko og så mage klær alikevel. Du finner jo ikkje dagens outfit her så eg trenger ikkje trippe rundt med hæye hæler og fine kjoler når eg ikkje har så mange fester å gå på og så mange selskaper. 

Eg likr å pynte meg -dont get med wrong.....men eg trenger ikkje 20 kjoler og det har eg nå -i alle prisklasser og til alle slags tilstelninger.....fint det,men da må de brukes og ikkje henge i skapet med lapp på :P

Eg tror på gjenbruk og eg tror på å ikkje kaste plagg som er helt brukbare og pene og som tåler masse bruk enda........eg tror også på å gi til dem som faktisk trenger det -ikkje de som har masse fra før -som eg ofte opplever på finn.no Der gir eg ofte bort ting,men er nesten alltid de samme som skal ha og som ofte avtaler og ikkje kommer, eller kommer og klager.

Visste du at i Norge er det forbudt å hjelpe folk? Butikker har ikkje LOV å gi mat til trengende- grunnen? Det er andre hånds mat og føles nedverdigende..............neppe så nedverdigende som å måtte lete gjennom bosset i containerene....eller å ikkje ha mat.

I USA har ikkje 7 eleven LOV å kaste mat -alt skal gå til hjemløse og fattige på slutten av et skift eller når de ikkje kan selges lengre....her går det rett i bosset -eg blir helt dårlig. MAT som er HELT ok laget i dag -kastes fordi du og eg ikkje handler det og vi klager på harde boller i morgen...

Eg leste et innlegg i en av Bergens avisene på nettet om en som følte seg flau da han så køen med folk med Korskirken som sto der og ventet på mat -det minnet han om skam og i gamledager da folk måtte på forsorgen. Flau på deres vegne? Vi har ikkje nok jobb til alle som kommer hit for jobbasyl -alle i Spania og Hellas og de andre landene i Europa som sliter kan jo ikkje få jobb her.....er det da bedre at de sulter og fryser fordi vi er FLAUE over at vi har folk i Norge som ikkje har det vi andre har? Vi har nok mat til alle...vi kaster jo mat for et helt land i Afrika i året,men vi får ikkje gi det vekk for det er frekt....folk blir flau.......det er skamfult....

Det er jo INGEN drømmesituasjon å havne i en slik kø eller ikkje ha nok til livets opphold eller ikkje få jobb....er det da ikkje mye bedre at vi kan få hjelpe dem så de kan få spist nok.....har nok klær og andre ting de trenger så de kan bruke energien sin på andre ting enn å lete etter det mest basiske behovet vi har utenom søvn ?

Eg tror på å dele goder....eg tror på vise omsorg og å være der for andre. Da vi utvandret til USA så lærte vi å hjelpe hverandre og stille opp for hverandre....eg vet mange er flinke å dømme USA nord og ned,men når det gjelder så samler de inn, de deler ut og de har suppekjøkken og de kjører hjem mat til folk....

Samme i UK hvor min søster bor. pene ting står på gatehjørner så kan du ta dem med deg. Det er ikkje flaut, ingen skam -det er gjenbruk og å hjelpe sin neste. I norge må du faktisk være detektiv for å finne ut hvem du kan gi til. Eg har kontakte Robin Hood huset, slumsøstrene og flere organisasjoner med vet du hva de sier......du får ingen telefonnummer å kontakte fordi det skal være hemmelig hvem som er fattig og får hjelp.....eg skal da ikkje ringe HJEM til folk å plage dem....eg ville levere ting. Eg hadde leid ut en leilighet delvis møbler og eg hadde ALT-eg hadde lest i avisen at de trengte alt da det kom så mange fra Spania.....vet du de ville ikkje ha det.......de nektet å ta i mot og svarte ikkje på hendvendelser....hverken email eller når eg kontaktet Frelsesarmeen og tilgomed journalisten som hadde kontakt med de som hadde vært i avisen. Eg sa eg trenger ikkej vite hvem som får -bare fortell meg hvor eg kan sette det, levere det etc.

 

ALLE kan havne i en vanskelig situasjon....eg holdt på å miste hjemmet mitt engang pga at eg ikkje fikk solgt en bolig så eg satt med 2 i 2.5 år....eg betalte fulle utgifter på 2 boliger....,men eg fikk ikkje hjelp noen steder så eg leide ut begge delvis møblert og bodde hos familie på sofaen med hundejentene og datteren min...

Det var jo ikkje fantastisk gøy,men tro meg hadde noen tilbudt meg gratis brød og sånne ting da så hadde g ikkje følt meg FLAU,eg hadde følt meg takknemlig for at eg kunne gi barnet mitt skolemat og frokost og kvelds.

Seriøst vi MÅ faktisk ta skjeen i en annen hånd her folkens og tvinge politikerene til at denne loven  blir endret....

Vi må få lov å hjelpe <3

 

Vil du hjelpe noen, men ikkje vet hvordan? på fullt lovlig måte kan du gi penger i Frelsesarmenes kobberkjele

Eller du kan sende SMS Glede til nr 2490 og gi 2 middager til noen som ikkje gleder seg til jul -80,- koster dette det er via Kirkens Bymisjon

God fredfylt og vakker advent <3

 

Husk kalenderen min både på blogg og instagram -du har enda tid og resten av advent til å være med -du er hjertelig velkommen <3

Gunnipi

02.12.2015 kl.23:31

Kjenner jeg er så enig i det du skriver, samtidig som jeg blir ekstremt provosert over folka tanker, normer og lovverk for den del! Get a gript altså!

margarites

02.12.2015 kl.23:35

Det er sant at vi kaster alt for mye mat, der burde reglene helt klart blitt endret. Mange kunne absolutt gjort nytte av det som nå havner i bosset. Og daggammelt brød er helt spiselig dagen etter. Vi har nok litt å lære, og det er strenge regler når det gjelder mat.

Det å få gitt bort møbler er heller ikke bare lett. Vi prøvde å gi bort en del helt fine senger og skrivebord i furu for noen år siden - til loppemarked. De ville ikke ta i mot fordi folk ikke vil ha furu lenger. Det hadde bare vært å male dem, men men. Tenker at om vi hadde gitt dem bort på Finn hadde det kanskje vært noen som ville ha. Det er liksom ikke så lett å kvitte seg med ting bestandig, ikke her i hvert fall. Men når det gjelder klær og sko er det heldigvis Fretex og UFF kontainere som kan nyttes. Om det går til de som trenger det mest...neppe.

cuskima

02.12.2015 kl.23:43

margarites: på finn.no får du faktisk gitt bort det meste -der er mange som vil ha alt.....eg har gitt bort både mat fra frysen og klær, sko, møbler og alt mulig på finn.no
Det er de som TRENGER det som ofte ikkje får -de har ofte ikkje tid å sitte på finn.....og de som skal hjelpe dem de vil ikkje gi deg noen kontakt info til DEM som hjelper folk.....eg trenger kun å vite hvor eg henvender meg for å hjelpe og å gi -eg trenger ikkje vite navn hvis det skal være så hemmelig......men at de nekter ta i mot hjelp etter de går UT i avisene og ber om hjelp.....hva er vitsen da?
Hva med gavetreet på Torvalmenningen? Dr legger du gaver til slumsøstrene....men de går hjem kl 15.....så etter det står gavene ubeskyttet.....så folk forsyner og ramponerer og ødelegger....nå har de bedt folk IKKJE legge gaver der når ikkje slumsøstrene er der......hallo.......alle har da ikkje tid mellom 10 og 15....Da burde de ha et mottak da en plass,men nå nekter fretex å ta i mot ting i butikkene også nå -det gjorde de jo før- Men fø solgte de jo brukte ting til en slikk og ingenting -så ødela de det konseptet med at de brukte kjendiser i raklemen og da ble det hipt å handle der. Brukte tshirts koster 20 til 50 kr på fretex....du får jo nye for det på salg hos HM og Sparkjøp.....er så ulogisk

Eg forstår at det handler om hygiene..men om du og eg kan handle boller på 7elevn eller Navesen eller Statoil så kan de vel gi dem bort -noen kan hente dem pakket inn i plast da så ingen tar på noe ......vi spiser det jo og betaler da må jo de som får kunne spise dem også-----men neida de kan HENTED i bosset for det er så mye mer hygienisk
UGH eg blir provosert....haha sorry

natheless

03.12.2015 kl.07:03

"Eg tror på å dele goder....eg tror på vise omsorg og å være der for andre." Ja, det gjør jeg også. Her hos oss har vi flere sånne steder vi kan levere alt fra klær til julegaver, ikke bare Fretex altså. Varmestua i byen mottar mat fra både den ene og den andre, men vi er ikke flinke nok her i landet, det er sikkert. Som du sier at noen ganger hadde det vært fint å visst hvem vi skulle hjelpe. Men jeg kaster ikke brukbare ting, og det er fint å kunne dele godene. Ha en vakker dag i desember.

cuskima

03.12.2015 kl.13:11

natheless: problemet er ikkje at folk ikkje VIL dele -problemet er loven om at det er forbudt....da det var innsamling til flyktningene i sommer da fikk de som samlet inn 1 hele container med ting .alt mulig som kunne sendes nedover i Europa -problemer var da at de manglet kapasitet til å ta i mot.
Juleflyet fra Bergen var et fly som ble fyllt til randen med ting til folk i Tallin...hvert år ble flyet for fullt bare av gaver fra folk i Bergen.....men altså her hjemme får vi ikkje lov -annet enn å gi til Fretex og problemet der er at de 1 får for mye 2 kaster masse bruktbart og 3 det er for dyrt å handle der pga markedsføring de gjorde for noen år siden.
Eg husker da min bror kjøpte seg smoking med flotte sko til 50 kr på Fretex for ca 10 år siden...prøv å gjøre det i dag du....får kanskje ene knappen :P

ha en vakker dag selv her er det jobb :)

Herlig og sant.

Vi har en rar måte å håndtere ting på her hjemme.

Jeg leverer klær til uff og frelsearmeen. Jeg leverer til slum søstrene, og jeg går på cafe Magdalena, og kjøper kaffe.

Jeg betaler middag for rusmissbrukere, jeg kjøper bladet deres.

Jeg hjelper til når jeg kan. Har da vært langt værre stilt selv.

Idag har vi det bra. Veldig bra, men jeg glemmer ikke hva det vil si og telle kroner av den grunnen.

cuskima

03.12.2015 kl.14:51

Vanja Ch. Kvalstad ( Inne: enig med deg, mange av oss har tømt sparegriser for å handle middag til ungene. Tror mange i dag nesten ikkje aner hva det vil si å ha det smalt -de tror at har de mindre enn 4000 på konto er det krise.....prøv 100 kr og 1 uke igjen til lønn
En eg kjenner til får krisepenger av NAV for å handle klær....ikkje fordi han er så fattig,men fordi han er en person som får alt han vil....

I dag har eg i overflod føler eg i forhold til da og er ydmyk og takknemlig for hvor godt eg har det <3

Ja kjenner meg igjen der...

Før minsten ble født og frem til han var tre år var det faktisk ganske så skralt her... Alikevell. <det er det som har gjort oss til de vi er, og man er gjerne litt ekstra takknemmelig når man vet hvordan det kan være.

Brukte maks 2000 på mat for fem personer i månden... Ikke mye å lage godt av når grønnsaker og frukt tok meste parten av budsjettet...

cuskima

03.12.2015 kl.15:01

Vanja Ch. Kvalstad ( Inne: du er jo rene magikeren på kjøkkenet ettersom eg forstår med litt av det og litt av det så du kan nok trylle frem hva som helst med 2000 kr du <3

Fromfat2phat

03.12.2015 kl.15:05

For et fantastisk godt innlegg, du fineste og snille deg <3 Jeg blir så EITRANDE forbannet, rasende sint og så oppgitt over at det er MULIG å være så rigid i Norge med slike idiotregler?!?!!! FYYY faen! Jeg blir faktisk fysisk kvalm av at det er mulig:O Tusen takk for at du setter lys på dette og informerer, det er skremmende, rett og slett - men skal vi få til å forandre på det, må vi vite om hvordan det faktisk er. Jeg sitter og rister på hodet, jeg kan bare ikke fatte at det er mulig å være så bak mål!

Text by Tina

03.12.2015 kl.16:12

Fantastisk godt skrevet! Er så enig med deg :) I blant føles det kjipt å ikke kunne f. eks. kjøpe nye klær, men så har det seg jo faktisk sånn at jeg ikke bruker halvparten av det jeg har, har alt jeg trenger og får alltid betalt regningene så jeg har jo ingen grunn til å klage. I sommer møtte jeg ei ung jente (bare 18 år), som allerede hadde vært rusmisbruker i mange år. Jeg ga hun en god del klær jeg egentlig hadde tenkt til å selge, og hun ble SÅ glad. Det å glede andre er dobbel glede <3

Ja man får mye mat ut av 2000 med den rette instillingen. Desuten lager jeg mat fra bunnen så fremt det er mulig. Like rå vite hva vi spiser så langt det er greit liksom..

Jeg er jo glad i å lage mat også så da er det enkelt.:)

cuskima

03.12.2015 kl.22:01

Vanja Ch. Kvalstad ( Inne: eg prøver også å lage fra bunnen av da eg reagerer ofte på ting,men syns nesten ofte det er dyrere til en enn til flere. Er noen ting man kan spare på da og da gjør eg det, men sulten gidd eg ikkje gå da får eg heller vente noen mndr med å kjøpe ny bukse eller noe annet :D

cuskima

03.12.2015 kl.22:05

Text by Tina: tusen takk <3

Er så glad når eg ser at andre også er opptatt av dette. Joda vi kan alle ønske oss nye ting og vi vil ha ditt og datt -vi har da alle vært der...og er til tider enda.....men er noe med å faktisk innse at hallo.....du har en krop du kan ikkje bruke alle disse klærene og mange av dem liker du ikkje engang..og de skoene som er for stor eller for små som ikkje kunne byttes osv....mange andre som passer disse eller kanskje ikkje bryr eg så my som deg om det passer som du vil -bare de HAR klær likssom.
Nydelig ting av deg å gjøre -hun kommer til å sende deg gode tanker og huske deg uendelig lenge.....karmapoeng til deg fine du <3
helt enig dobbel glee <3

cuskima

03.12.2015 kl.22:11

Fromfat2phat: eg tror dette handler om baksiden av å være verdens rikeste land..vi skal skåne folk i hue og røva,men vi skal altså da straffe de som vil hjelpe og de som trenger det.
Det er da forskjell på om eg gir bort 100 kr til noen eller gir dem noen som de selv måtte betalt kanskje 1000 og mer for? og få det rett i hånden nå....
Eg skal se mer inn i dette for å finne ut hvor man kan henvende seg for å se mer på den loven

Tusen takk for fine ord <3


Skriv en ny kommentar
</div>
Velkommen til min blogg! Tusen takk for at du valgte å stikke innom her, det hadde vært hyggelig om du ville legge igjen et spor før du drar igjen. Add meg gjerne på Bloglovin'.

Follow on Bloglovin


Siste innleggBloggdesign
hits