6 

Veldig spennende oppdagelse som ble funnet helt *tilfeldig* da Dr Dave Marthill var ute med studentene sine.

113 millioner gammel fossil.

 

les mer om saken HER 

 

Liker du fossiler, museer og gamle ting?

Eg *vokste opp* på Zoologisk museum i Bergen....var der og på Akvariet de fleste søndagene i året....noen ganger var eg på historisk museum og egentlig ønsket eg å bli arkeolog som barn....etter mamma leste om Egypt og Tut Ank Amon for meg da eg var 5 år....

Eg er fremdeles superfan av Discovery Channel, History Channel ,National Graphic og denne typen kanaler med gode dokumenter<3

Hva pleide du å gjøre som barn?

Gjør du fremdeles disse tingene enda...eller har du endret interesser?

20

Eg har snakket om denne serien før,men var ikkje klar over at den hadde begynt nå før eg leste det i avisen.

Anyway her kan du få med deg episode 1 og 2 om du gikk glipp av dem på TV -de går på nrk  3 dager pr uke i 10 uker.

http://tv.nrk.no/serie/anno/KMTE51002214/sesong-1/episode-2

 
Deltagere

Marie Grung (21 år), optikerassistent fra Bergen
Madeleine Lobos (24 år), barnevernsarbeider fra Elnesvågen
Malin Eline Dahl (22 år), blikkenslager fra Narvik
Anja Hageler (39 år), politibetjent fra Steinkjer
Vibeke Sehested Gresseth (45 år), adjunkt fra Trondheim
Gro Haarvik (52 år), gründer (Studentpakka) fra Bergen ( en nabo fra eg var liten og fremdeles venn med min bror -litt vittig )
Emilie Enger Mehl (21 år), jusstudent fra Åsnes
Kjetil Aanonsen Nygaard (22 år), student fra Froland
Magnus Midtvedt (24 år), student og basketballspiller fra Tranby
Enok Synnestvedt Groven (30 år), fotomodell fra Bergen
Carl-Arne Meyer Melin (32 år), salgskonsulent fra Halden
Claus Dalvang (47 år), spesialrådgiver fra Bærum/København
Knut-Ove Soltvedt (64 år), advokat fra Bergen
Tore Jørgensen (68 år), kunstner fra Asker

 

har du hørt om denne serien? Skal du se den?

Eg tenker eg skal sjekke den ut og se.....siden eg elsker historie og seffers BERGEN <3

9

http://reisetips.nettavisen.no/de-50-mest-mystiske-stedene-i-verden/?partner=ba

Vi har samlet de femti mest mystiske stedene i hele verden i en veldig stor guide. Hell deg en god kopp kaffe, sett deg ned i en god stol med en bærbar skjerm ? og les om alt fra sivilisasjoner som forsvant til byggverk vi ikke klarer å fatte hvordan ble laget, utenomjordiske teorier og mye, mye mer.

Vi har valgt ut femti mystiske steder i verden. Listen er ikke rangert.

 

185716181

33. Bridgewater Triangle, Massachuttes, USA

Dette området sørøst i Masaschuttes er som en magnet for overnaturlige og mystiske ting. Her har man sett Bigfoot, fått besøk av UFO både titt og ofte og såkalte Thunderbirds ? gigantiske dinosaurfugler. Bakgrunnen, om man skal tro på legendene, er en gammel indianerforbannelse.

Sjekk vår guide til alle statene i USA her

oh

34. Point Pleasant, West Virginia, USA

Fra november 1966 fram til desember 1967 ble denne lille byen etter sigende terrorisert av en skapning kalt Mothman. Etter at den lokale bruen kollapset den 15.desember 1967, hvor 46 mennesker døde, forsvant også rapportene om Mothman, De ble erstattet av rapporter som merkelige mennesker i svart. Eller på engelsk: Men in black.

Tør du å sove sammen med de svartkledde kan du sjekke ut Hampton Inn.

ang

35. Angikuni Lake, Canada

I november 1930 ble jegeren Joe Labelle overrasket over litt ekstra dårlig vær, og han bestemte seg derfor for å oppsøke inuittbyen som befant seg ikke langt fra der han var. Byen skulle etter det han visste ha alt fra 20 til 300 innbyggere, men da han kom fram til byen var alle forsvunnet. Ikke bare det ? mat,rifler og klær var lagt igjen. Syv sledehunder hadde sultet ihjel, og en grav hadde blitt gravet opp.

Ikke overraskende har spekulasjonene vært mange om hva som har skjedd, og flere forfattere har også brukt historien som utgangspunkt for bøker. Blant annet Dean R. Koontz.

SUPERSTITIONS_AZ15

36. Superstition Mountains, Arizona, USA

Øst for Phoenix i Arizona finner du denne fjellkjeden som visstnok skal skjule skatten kjent som Dutchman?s Gold Mine. Skatten ble gjemt en gang på 1800-tallet, og ingen har klart å finne den. Visstnok skal spøkelsene etter alle som har lett etter skatten fortsatt gjemsøke fjellene.

Apachene tror for øvrig at porten til helvete befinner seg et eller annet sted i fjellene.Det som er helt sikkert er at det svært mange steingraveringer i området, og mange av dem har man hatt problemer med å forstå betydningen av.

Du kan bo på Residence Inn i Phoenix for en god opplevelse.

nevada

37. Area 51, Nevada, USA

roswellEn av grunnene til at Nevada er mystisk er selvfølgelig at du finner Area 51 her. Fra Rachel til Area 51 på highway 95 er den veistrekningen hvor man har flest UFO-observasjoner i verden i løpet av ett år. Las Vegas er for øvrig to timer fra Area 51, og er på topp fem i antall UFO-observasjoner i store byer i USA.

Man bør kanskje også vurdere New Mexico og deres UFO-museum i? Roswell, New Mexico. Bilturen fra Roswell til Las Vegas tar 11 timer, og sannsynligheten for å bli bortført er vel relativt stor?

I Roswell kan du bo på Hampton Inn. I Las Vegas så har du for eksempel på helt utroligeMandarin Oriental.
stonehenger

38. Warminister, Wiltshire, England

Daily Mirror 11.9.65Ikke langt fra Stonehenge finner man kornsirkel-hovedstaden i verden. Ikke bare har det vært problemer med å forklare alle konsirklene her, men det er jo også forsåvidt vanskelig å forklare hvordan Stonehenge ble laget.  Warminster har også veldig mange UFO-observasjoner, og årlige UFO-konferanser.

Du kan bo på Rokeby Guest House for å oppleve begge deler. Vil du bo midt i kornsirkelområdet kan du velgeWalnut Tree Inn.

Ta fly til London, og kanskje legg turen rundt tiden til Glastonbury.

skottland

39. Bonnybridge, Skottland

ufo1Denne lille byen har omtrent 300 UFO-observasjoner hvert eneste år, noe som er det klart høyeste i Europa.

Det er rundt 7 000 innbyggere i den lille byen, som utover sine mange UFO-observasjoner kan by på rester av den andre muren som romerne bygget i Storbritannia (og inspirasjonen bak ismuren i Game of Thrones). Restene av Rough Castle Fort, et gammelt romersk fort, er også i nærheten.

Sjekk flypriser til Skottland her

Hele området i en trekant mellom Edinburgh, Stirling og Bonnybridge er for øvrig regnet som UFO-land.

Hvis du reiser til området kan du bo på det som regnes som verdens beste bed & breakfast: The Old Tram-House.

piramida

 

40. Teotihuacan, Mexico

Dette var den aller største byen i Amerika før den europeisk invasjonen. Navnet brukes også ofte om høykulturen som sprang ut fra denne byen, og som dominerte store deler av det som i dag er Mexico og mellom-Amerika.

Navnet på byen ble gitt av aztekerne lenge etter at de opprinnelige beboerne forlot stedet. Byen ble bygget fra rundt 300 f.kr, og hadde sin storhetstid fra år 150 til 450. Det man vet er at azterkerne ble påvirket av kulturen fra byen, og hvordan byen ble styrt samt at den var et pilgrimssted for aztekere. I tillegg vet man at det var en egen religion, nå tapt, som ble praktisert der samt at byen ble forlatt eller erobret relativt raskt.

Uansett er det et svært imponerende sted å besøke i dag.

Mexico med sine milelange hvite strender, kokospalmer og et asurblått hav er en ideell reisedestinasjon også. Det var nettopp her på Four Seasons Resort i Punta Mita at skuespiller Kate Hudson og kjæresten Matt Bellamy solte seg mens de ventet på sin kommende baby. På Four Seasons Resort kan du koble av i en luksuriøs suite med privat hvit sandstrand (perfekt for den vordende mamma) eller øve på svingen på de to Jack Nicklaus- golfbaner (perfekt for pappaen). Så kan dere avslutte dagen med en deilig middag på en av stedets 4 restauranter.

Se nærmere på hotellet her

easterisland

41. Påskeøyene/Rapa Nui

Dette kjenner jo vi nordmenn relativt godt til. Det er altså snakk om statuene med de store hodene.

Thor Heyerdahl, Kon-Tiki, kjempestatuer ? det er vel det de fleste av oss forbinder med Påskeøya. Men det er også et yndet feriested, hvor du kan oppleve blått hav, varmt vær, og kjempestatuer så klart. På dette hotellet bor du i tillegg på toppen av en klippe, og vil få panoramautsikt når sola begynner å gå ned.

1280px-Hotel_y_Salto_del_Tequendama

42. Casa Museo Salto de Tequendama Biodiversidad y Cultura, Columbia

Dette var opprinnelig et hotell som åpnet i 1923, og stengte en gang på 90-tallet. Man vet ikke helt hvorfor det stengte, men en kombinasjon av forurensning og lokale rykter sies å være grunnen. De lokale ryktene er at huset da, og nå, gjemsøkes.

Uansett om du tror på spøkelser eller ei så er utsikten fra huset av det relativt unike slaget.

Søk etter flyreiser og hotell her i vårt reisesøk

Nasca_Astronaut_2007_08

43.Nazcalinjene, Peru

Litt over 300 såkalte geoglyfer finnes i Nazcaørkenen i Peru. De ble laget ved at det tynne laget med småstein ble fjernet for å lage store figurer, kun synlig fra luften. For å kunne lage dem måtte avanserte matematiske hjelpemidler ha blitt brukt, men siden disse tegningene ble laget rundt 200 og 600 år etter Kristus har man egentlig ikke klart å finne ut hva slags apparater som kunne ha blitt brukt.

Man tror linjene har astronomiske betydninger, men noen forklaringer på hva nazcaindianerne laget tegningene for har man ikke. Det eneste man vet er at hele kulturen forsvant rundt år 800.

Skal du ta bilder av flyvende dyr, også kalt fugler, så er også Peru stedet. Manu National Park er stedet, og du kan bo så utrolig som dette.

yay-12521470-digital1-1024x682

44.Cusco, Peru

yay-12521768-digitalPå en høyde like utenfor Cusco i Peru ligger det et gammelt fort som har stått imot flere hundre år med krig og jordskjelv. Navnet på fortet er (hold tunga rett i munnen) Saksaywaman.

Cusco var på et tidspunkt Inkaenes hovedstad, og Saksaywaman var tilknyttet byen. Men høyden har vært i bruk lenge før Inkaene inntok området av den mindre kjente Killke-kulturen, som det er funnet ruiner etter oppe på høyden.

Det er to ting som er merkverdig med fortet: Først og fremst er det utrolig nok at Inkaene klarte å få med seg noen av de gigantiske steinblokkene opp til høyden, men det er også fantastisk hvordan de har satt steinene sammen så presist at man ikke får et papirark mellom dem. Byggeteknikken har forbløffet besøkende lenge, og det er fortsatt ikke kjent hvordan Inkaene har klart å fått steinene til å sitte så perfekt sammen.

Sacsayhuaman_Inca

Foto: Leon Petrosyan/Wikimedia Commons

Saksaywaman virker for å ha vært et strategisk viktig punkt for å ha herredømme over Cusco. Spanjolene inntok Cusco i 1533, og når Inkaene med Manco Inca Yupanqui i spissen sendte sine styrker for å ta byen tilbake i 1536, så var det fortet som ble hovedsete for kampene. Inkaene klarte å holde på Cusco i 10 måneder og satte hovedstyrkene sine i fortet, som på det tidspunktet både var større og hadde tårn som ga krigerne bedre oversikt. De spanske styrkene klarte å beholde en del av selve Cusco, og når spanske forsterkninger kom til byen måtte Inkaene gi tapt.

Beleiringen av Cusco kom senere til å føre til en intern krig blant spanske hærstyrker om hvem som egentlig representerte det spanske slottets interesser, men før det fant spanjolene en annen bruk for fortet. Spanjolene brukte steiner fra fortet til å bygge opp nye bygninger i Cusco, men de fikk ikke med seg alle. En stor del av fortet er satt sammen av så store steiner at spanjolene ga opp å få de med seg ned til Cusco sentrum. Det er disse som står igjen i dag. Faktisk er det estimert at den tyngste av steinen i Saksaywaman veier et sted mellom 150 og 200 tonn.

Palacio del Inka ? hotell på peruiansk. Se den utrolige innredningen her.

 

spheres

Foto: Rodtico/Wikimedia Commons

45. La Bolas, Costa Rica

Disse nesten perfekt runde steinene finner man flere steder i Costa Rica, og i antall er de litt over 300. De første ble oppdaget i Duquis-deltaet på 30-tallet, og de varierer i størrelse fra noen få centimeter til flere meter. De største steinene veier nesten 16 tonn.

Steinene ble laget fra rundt år 600 år til år 1 000 år av diquisene. Diquiskulturen var en stamme, eller flere, som levde i Costa Rica før man hadde kontakt med europeere (etter Columbus, altså).

Det er flere myter rundt steinene, og lokale legender sier at steinene kommer fra Atlantis eller at de er kanonkulene til tordenguden Tara. Det som er sikkert er at man ikke vet hvordan steinene ble laget, eller hvorfor mange av dem er gruppert slik at de former piler mot nord.

Landet har for øvrig over hundre nasjonalparker som kan by på både sol og bad på fantastiske strender langs den karibiske kyst, surfing og kiting, riding, vandring, guidede trackingturer med fuglespotting, fossefallrappelering, samt turer der man tar seg frem på hengebroer i jungelen. Costa Rica er også et av de beste stedene i verden for å oppleve tropene, uten å forårsake noen skade på naturen.

Disse hotellopplevelsen bør du får få med deg i Costa Rica:

222

InterContinental Real Costa RicaHotel Grano de OroSan Jose Grand Tara Hotel

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Masahiro Kaji/Wikimedia Commons

46. Yonaguni, Japan

Under vannet, ved den sørligste av Ryukyu-øyene i Japan ? Yaeyama ? ikke langt fra Taiwan, finner du Yonaguni-monumentet. Dette er steinformasjoner under vann man rett og slett ikke vet hvordan har oppstått. Man vet ikke om dette er menneskeskapt eller laget av naturen sammen med mennesker, eller noe enda mer mystisk.

Monumentet ble ikke oppdaget før i 1987, og spekulasjonene om hva som har skapt dem har vært store etter oppdagelsen.

På øyene i området kan du velge å bo på en stor opplevelse som dette ? Haimurubushi.

1280px-Pingualuit_aerial_2007

Foto: NASA

47. Pingualuit-krateret

Pingualuit_Crater

Foto: NASA

Dette krateret ble oppdaget i 1943 av amerikanske fly, selv om det ligger ikke langt fra Quebec i Canada. Lokale inuitter hadde omtalt det magiske stedet lenge, men ikke før på 50-tallet ble den runde innsjøen gjort allment kjent.

Man har oppdaget det som kalles en magnetisk anomali under innsjøen, og mener det befinner seg mye metall der. Man er relativt sikre på at det er en meteor som har slått ned her, selv om det finnes mange teorier som er mer avanserte. Ikke samme provins i Quebec finner man også Manicougankrateret (ikke langt unna byen Baie Comeau) som er en rund innsjø rundt et sentral opphevet platå.

Pingualuitkrateret regner man med at var en meteoritt som slo ned rundt 1,4 millioner år siden, men forskere har sett spor av det som kan ha vært liv. Uansett, kommer du dit får du smake på noe av verdens reneste vann?

Skal du til Canada kan du også sjekke ut verdens 6. høyeste fossefall (840 meter), dog i British Columbia. Den største grunnen til det er å kunne bo på Nita Lake Lodge.

 

800px-Nowe_czarnowo-krzywy_las

Foto: Aasbb/Wikimedia Commons

48. Den krokete skogen, Polen

I nærheten av Gryfino, i nordvest-Polen består av rundt 400 furutre som vokser på en svært spesiell måte. Man tror trærne ble plantet på 30-tallet, men har ingen forklaring på hvorfor eller hvordan de har fått formen som de har. Det polske navnet er for øvrig Krzywy Las, men da trærne ble plantet var den lille skogflekken en del av den tyske provinsen Pomerania. I byen Gryfino, ikke langt fra Stettin, finner du også en stor og vakker naturpark med et unikt blomsterliv.

Der vet man stort sett hvor dyr eller blomster har kommet fra, men hvorfor man har en hel skog med bøyde trær vet man ikke.

Du kan velge å bo på Centrum Zamek i Stettin, eller Szczecin.

515635081

49. Skara Brae, Orkenøyene

Orkney_Skara_Brae

Skara Brae er så velbevart at det har blitt lansert svært mange teorier om hvorfor landsbyen så raskt ble forlatt.

enne såkalte forhistoriske bosetningen, eller landsbyen, på øyene nord for Skottland har vært et mysterium helt siden de ble oppdaget i 1850. Først trodde man at bosetningene var fra 500 f.Kr., men senere lanserte man tall som opp til 3 200 f.Kr.

Man antar at bosetningen var bebodd av mellom 50 og 100 mennesker i over 600 år, men ble forlatt plutselig. En teori er klimaforandringer som gjorde det våtere og kaldere, mens andre teorier går på sykdom eller krig. Grunnen til at spekulasjonene er så mange er at bygningene ble forlatt brått, og i en så god stand som man i dag har funnet dem.

Det man samtidig vet er at disse primitive menneskene utarbeidet et slags skriftspråk. Et skriftspråk vi i dag ikke klarer å tyde.

På øya finner du også de mystiske Standing Stones of Stenness, flere religiøse monumenter man tror er så gammelt som 5000 år. Hva steinene ble brukt til, hvilken religion de tilhørte og hvordan de ble oppført vet man veldig lite om.

Dette området kalles det skotske Pompeii (fordi det er så velbevart) og er altså en bebyggelse som er eldre enn de egyptiske pyramidene og Stonehenge. For å komme dit tar du ferje fra Scrabster (Thurso) til Stromness. Du kan overnatte i Kirkwall. Sjekk ut Albert Hotel.

91604980

50. Tarxien, Malta

Malta_Hal_Tarxien_BW_2011-10-04_12-59-04

Ruinene av templene ved Tarxien kan besøkes den dag i dag. Foto: Berthold Werner, Wikimedia Commons

8 mil sør for Sicilia ligger øya Malta i Middelhavet. En øy som i flere tusen år hadde en sivilisasjon som utviklet seg uten påvirkning fra andre. Det unike med denne opprinnelige sivilisasjonen på Malta var at det var her, på en øy midt i Middelhavet, en av verdens første organiserte religioner vokste fram. Ruinene fra templene finner man fortsatt, i Tarxien ikke langt fra hovedstaden Valletta.

Religionen, eller religionene på Malta, hadde også en gud. Guden er framstilt som en overvektig kvinne. Det som likevel overrasker moderne historikere mest er hvor komplekse og store templene som ble bygget for over fem tusen år siden er. Modeller av templene har overlevd, og man tror det var flere arkitekter ? som vi i dag kaller det ? som stod bak templene.

1280px-Malta_Hal_Tarxien_BW_2011-10-04_12-42-08

Rester av en gudestatue. Ingen vet hva slags religion man hadde på Malta, kun at det var en av verdens første organsierte religioner. Foto: Berthold Werner, Wikimedia Commons

Like mystisk er det hvordan templene, og byene rundt dem ble forlatt rundt 2500 år før Kristus. Vi vet svært lite om denne sivilisasjonen, og det er derfor et spennende sted å besøke som turist. Både for å se de fem tusen år gamle bygningene samt selv lage dine egne teorier om denne avanserte sivilisasjonen på Malta for så lenge siden.

For øvrig var Malta, eller nærmere bestemt Valletta, stedet som var King?s Landing i første sesong av Game of Thrones. Det bor i dag rundt 416 000 mennesker på den solfulle øya som også kan lokke med en svært vakker hovedstad, middelalderbyen Mdina, den lille øya Gozo med sin utrolige natur og den deilige restaurantenTarragon. På grunn av sin plassering som naturlig stoppested i Middelhavet er kanskje maltesisk mat den originale fusionmaten.

Drar du til øya bør du på på Grand Hotel Malta. Et annet meget fint hotell på øya er Kempinski Hotel San Lawrenz.

 

Eg har vært i Arizona og Sedona som er en veldig spennende, mystisk og magisk by eller område i Arizona. Det er villt og vakkert og utrolig anderledes enn alt eg har sett. Alt er likssom rødlig,orange og forskjellige toner av gyllent mot nesten gult.

Er så mye flotte fantastisk steder i verden!!

 

 

Har du vært noen av disse stedene?

Har du lyst å dra til noen av disse plassene?

Hva er ditt favorittsted eller har du forslag til noe mystisk sted å dra?

9

http://reisetips.nettavisen.no/de-50-mest-mystiske-stedene-i-verden/?partner=ba

Vi har samlet de femti mest mystiske stedene i hele verden i en veldig stor guide. Hell deg en god kopp kaffe, sett deg ned i en god stol med en bærbar skjerm ? og les om alt fra sivilisasjoner som forsvant til byggverk vi ikke klarer å fatte hvordan ble laget, utenomjordiske teorier og mye, mye mer.

Vi har valgt ut femti mystiske steder i verden. Listen er ikke rangert.

17. Xieng Khouang, Laos

Oversatt til norsk er det her en eng av krukker, som etter legendene visstnok skal være alkoholbeger til guder eller kjemper. Det er tusenvis av disse, og man tror at enten så ble disse laget for å begrave mennesker eller for å samle opp vann for reisende. Eller ? da som noen hevder ? drikkeglass for kjemper. Det som er sikkert er at man ikke vet?

La Residence Phou Vao, Laos er et vidunderlig hotell i den gamle kongehovedstaden i Laos; Luang Prabang. Ett hotell med en service som knapt kan oppleves andre steder og en så avslappende stemning at du kan komme til å sove veldig, veldig godt.

Er du ute etter å slappe av så bør du vurdere en tur til Laos, Luang Prabang og hotellet La Residence Phou Vao.

Se flere bilder fra hotellet her

1280px-Great-Zimbabwe

18. Great Zimbabwe, Zimbabwe

I slutten av jernalderen ble det bygget noen svært avanserte bygninger 24 mil nord for Limpopo-elven i dagens Zimbabwe. Ruinene av disse kaller vi i dag Great Zimbabwe på engelsk. Mysteriet med den runde bygningen er ikke bare at den er veldig avansert bygget og har steiner i lik størrelse (som var ganske unikt i forhold til tidsalderen den ble bygget), men at den har dobbelte vegger som ble bygget uten mørtel. Kongeriket som ble styrt fra denne byen hadde stor makt og innflytelse i nesten to hundre år, men forsvant fort og brutalt.

Noe av det man har funnet ved utgravninger her er relativt mystiske. På grunn av at kulturen og kongedømmet så brått ble borte vet man veldig lite om religionen deres, styresettet og annet ? med unntak av det man kan tolke ut fra utgravningene som gjøres nå.

Saqqara_pyramid_ver_2

19. Saqqara, Egypt

Pyramidene i Egypt kjenner de fleste ved Nilen og Giza, men Saqqara (eller Sakkara) i samme land kjenner ikke like mange. Dette er utvilsomt den merkeligste av dem alle. Djoser-pyramiden kanskje mest av alt. Pyramiden, som opprinnelig var 62 meter høy, var verdens første steinmonument. Det er en gåte hvordan denne pyramiden ble bygget, og hvorfor den har den arkitekturen den har. Den største gåten er likevel hvorfor det er bygget to av alt her.

Les vår guide til El Gouna i Egypt her

petra

20. Petra, Jordan

Denne byen som er skjært ut av fjellsiden, langt fra så mye annet, er en naturlig inkludering på denne listen. Byen hadde sin storhetstid fra ca. år 400 f.Kr. til ca. år 300 e.Kr, og var hovedstaden til nabateerne. Deres skriftspråk er urspråket til det arabiske skriftspråk, men det mystiske med stedet er kanskje at dette er stedet hvor mange arabere tror at Moses knuste en stein for å finne vann ? og det faktum at over 85 prosent av byen fortsatt er gravlagt av sand, stein og er utilgjengelig. Det man har funnet til nå er en by med svært mye å fortelle arkeologer og historikere, men så mange motstridende historier at det er vanskelig å egentlig vite hvordan man kunne bygge noe så utrolig midt i ørkenen.

Du har sikkert sett Petra flere ganger, enten du kjenner til steinbyen eller ikke. Blant annet har den blitt bruk i filmer som Indiana Jones og det siste kortstog, Mumien vender tilbake og Transformers: De beseirede slår tilbake. Byen var en gang storslått, men begynte å miste sin posisjon etter at et jordskjelv ødela det svært viktige vannsystemet midtveis inn på 300-tallet. Byen ble fortsatt omtalt, men mottok ikke sin første arkeologiske ekspedisjon før i 1912. I dag kan du bo på hotell i nærheten av byen, og bli en av 580 000 årlige besøkende.

Du kan bo i storslått luksus rett ved Petra på Moevenpick Resort Petra.

95088971

21.Khorsabad

Det assyriske folk var en sterk politisk makt ved elven Tigris, og hovedstaden under kong Sargon II (721-705 f.Kr) var Khorsabad (Dur-Sharrukin). Da Sargon døde forlot hans folk hovedstaden. Hvorfor har ingen klart å finne ut.  Området Khorsabad ligger i, ved byen Mosul er i dag et område det er veldig vanskelig å besøke.

 

hattusa

22. Hattusa, Tyrkia

Boghazkoy er også navnet. En fjellby som var hovedstad for hettittene. Deres store rike er ett av de rikene man vet minst om i europeisk/asiatisk historie. Selv om de er nevnt i det gamle testamente trodde man lenge at det bare var en liten stamme, men man har senere funnet ut at det var et stort imperie som spredde seg over store deler av dagens Tyrkia.

Det mest mystiske er muligens funnene av avanserte lover og kontrakter. Lenge før andre sivilisasjoner var i nærheten av det samme.

Çatalhöyük_with_surroundings.

23. Catal Huyuk, Tyrkia

catal

Restaurert hus fra Catal Huyuk

Var dette verdens første virkelig by? Fra 7 500 år før Kristus, altså nesten 10 000 år siden, til 5 600 før Kristus eksisterte denne byen som mange nå tror kanskje var den aller første.

Det merkelige er hvordan en by kunne vokse fram så langt fra absolutt alle andre urbane sentre i verden. Det man heller ikke skjønner er hvorfor man bygget så spesielle hus som man gjorde? Uten dører og med veldig mange spesielle veggmalerier.

Byen var bygget svært ulikt det vi kjenner i dag. uten gater (man gikk på takene) og med innganger fra de samme takene, gjennom små vinduer. Det man også vet er at man levde samme med sine døde slektninger i de samme husene.

Så veldig mye mer vet man faktisk ikke om byen, eller menneskene som bodde her. Hvis du vil dra til nærheten av ruinene så er Konya den nærmeste byen. Der finner du strålendeHich Hotel.

 

Colossus_of_Rhodes

24. Rhodos, Hellas

De syv undrene i den antikke verden var relativt enkle å skjønne og forstå, med ett unntak: Kolossen på Rhodos. Man vet ikke hvor den var, hvordan den så ut eller hvordan den ble bygget. Den eksisterte også kun i noen få hundre år før et jordskjelv gjorde at den ble ødelagt.

Det man vet er at den var på Rhodos.Der finner du også Atrium Platinum Hotel.

Delphi_Composite

25. Delphi, Hellas

Det var her oraklet befant seg, men det var også generelt ellers et svært hellig sted for de gamle grekerne. Den dag i dag kan du se mange av de gamle ruinene, og tenke at det var her hvert fjerde år at de beste atletene i Hellas møttes for kappestrid.

Og, etter sigende, så var dette verdens sentrum. Zeus lot to falker fly hver sin vei rundt jorden for å finne jordens sentrum. De møttes over Delphi.

Acropole Delphi gir deg mye av den magiske utsikten som du ser på bildet over.

1280px-Knossos_-_North_Portico_02

Foto: Bernard Gagnon, Wikimedia Commons

26. Knossos, Kreta

1280px-Throne_Hall_Knossos

En av tronene fra templet på Knossos

En av de mest avanserte tidlige sivilisasjonene i verden hadde Kreta som sitt hjemsted. Sivilisasjonen sentrerte rundt flere templer, hvor Knossos var det aller største. Sivilisasjonen hadde avanserte lover, religioner, skriftspråk og mye mer.

Problemet er bare: Hvilken sivilisasjon var det som bodde her?

Man vet at sivilisasjonen kom til Knossos rundt 7 000 f.Kr, men ikke fra hvor menneskene kom. De bygget store palasser, men de ble ikke befestet for forsvar. Deres kunst viste også tradisjoner som man best kan beskrive som merkelige og til slutt: Sivilisasjonen forsvant brått og brutalt, men det finnes ikke sikre kilder på hvorfor og hvordan.

En av de største legendene er labyrinten. Om det var et bilde på det avanserte palasset på Knossos som man ikke er sikre på hvordan kunne bli bygget eller en virkelig labyrint vites ikke.

En halv mil fra ruinene til Knossos finner du Galaxy Hotel Iraklio. Muligens ikke like ekstravagant som Knossos-palasset en gang var, men imponerende nok.

Roraima3_(79)

27. Mount Roraima, Brasil

Dette meget spesielle fjellet er veldig annerledes enn svært mange andre fjell. Istedenfor at fjellet ender i en spiss topp er det hele et flatt platå. Man mener det er en av verdens eldste geologiske formasjoner. Det er likevel ikke det mystiske, selv om det har vært flere spekulasjoner om at fjellet var landingsplass for UFO. Det merkelige er at på fjellet, og rundt fjellet er det mange blomster, planter og dyr som kun lever her. Uten at man kan forklare hvorfor det er slik

Les vår guide til Brasil her: 20 grunner til å reise til Brasil

800px-Kolmannskuppe_02

28. Kolmanskop, Namibia

Denne byen ligger i Namib-ørkenen i Namibia, noen kilometer fra havnebyen Lüderitz. Byen ble forlatt i 1954 etter at diamantgruven i nærheten gikk tom. Hele byen er bygget i tysk arkitektonisk stil med sykehus, ballrom, skole, teater, caisno, isfabrikk og den første røntgenmaskinen på den sørlige halvkule.

I seg selv er kanskje ikke stedet veldig mystisk, men hvis vi legger til at det er ingen som ønsker å overta byen eller bo der fordi man mener det utvilsomt spøker der så?

Sjekk hoteller i Namibia her

Gunkanjima_Island

29. Hashami, Nagasaki, Japan

Denne øyen er en forlatt minikullby. Fra 1887 til 1974 var det en levende kullmine på ølya, men denne er nå fjernet. Bygningene har ikke blitt rørt siden 1974, og lokalt kalles øya for spøkelsesøya.Sjekk flypriser her  ? søk i over 200 flysider med ett søk

Castle_Miranda_-_Back_Side

30. Chateau Miranda, Celles, Belgia

Dette slottet ble bygget i 1866, og ble bebodd av Liedekerke-Beaufort-familien. De hadde flyktet fra den franske revolusjonen. Etterkommerne beholdt slottet fram til den andre verdenskrig. Etter krigen ble det et barnehjem, men dette ble lagt ned i 1980. Etter den tid har den belgiske staten tilbydt seg å ta over slottet, men familien som eier det har nektet ? visstnok fordi deres familie går igjen i slottet. Det skal etter sigende være planlagt å bli revet i løpet av 2014. I samme område finnes det kongelige sneglehotellet. Nei, vi tuller ikke. 

angor

31. Angkot Vat, Kambodsja

Dette var først et hinduistisk, senere et buddhistisk tempel i Kambodsja. Det var opprinnelig statstempelet til kong Suryavarman II av Khmer i det 12.århundret. Som byggverk er det et utrolig imponerende mesterverk, men visstnok skal det være en kopi av gudenes bolig ? om man skal tro legendene.

De nåværende strukturene ble bygget i det 12.århundret. Navnet betyr for øvrig tempelbyen, og nord for byen Siem Reap i Kambodsja.

Ikke overraskende har den byen utrolig mange hoteller slik som den enestående perlen kun 3 kilometer fra Angkor Wat: Siddharta Boutique Hotel.

 

140238270

32. Stonehenge, England

Dette er ikke bare kjent, men svært velkjent. Det som ikke er så kjent er hva steinene ble brukt til, og hvordan de ble plassert slik de er plassert. Stedet er en opplevelse for alle med mer enn null fantasi.

Sjekk ut Holiday Inn rett ved.

Eg har vært på Stonehenge i Bath i England faktisk. Eg finner det veldig intressant og spennende og er imponert over hvordan dette har klart å bli bygget samt at det har fanget folks nysjerrighet i så mange år :)
Har du en favoritt? Har du vært på et eller flere av disse stedene?
21

- En av tre norske menn stammer fra samme person

 

 

That exsplain everything!!

 Happy Friday

11

Det finnes mange vakre bygninger i verden eller områder,utsikter og både menneskeskapt og naturskapt.

 

Eg hadde aldri hørt om dette stedet før eg fikk bilder av det i vår av familie på ferie.

Kjenner mange som har vært i Tyrkia,men aldri hørt om noen som har vært her.....

Kanskje var de for opptatt av stranden? Eller bassenget? Eller de flotte mennene og damene?

La meg presentere Bomulls slottet - eller Pamukkale

Vulkansk vann har fått opp kalk som skapte dette og gjør det til en slags stivnet foss og det er på UNSCO sin liste over vernete naturfenomener. Det sies at fortidenes kjendiser badet i dette ,så kommer du hit kan du bade i Kleapatras basseng og bli sexy som Afrodite.

Har du sett noe så vakkert?

Har du vært her?

 

Les mer her http://www.dinside.no/382195/i-kleopatras-bad

 

Andre ting å gjøre i Tyrkia på ferie finner du her http://www.dagbladet.no/2014/06/14/tema/reise/tyrkia/sol_og_badeferie/aktiv_ferie/33764432/

11

Tatt litt høyere oppefra,men du kan se stor forskjell på ca 200 år


Utsikt fra Møllendal i Bergen anno 1814 

Lenge etter at Stortinget og resten av landet hadde akseptert unionen med Sverige, fortsatte bergenserne å avvise svenskekongen.

Bergenserene ville ikkje belite seg ( gi seg )

 

- I det som den gang var Norges største by, var selvstendighetskampen mer seiglivet her enn noen andre steder i Norge, sier Frode Ulvund.

Han er førsteamanuensis i historie og redaktør for en bok om Bergen, bergensere og 1814, som snart kommer ut.

- Høsten 1814 var den realpolitiske situasjonen klar for alle, bortsett fra bergenserne og biskopen her, sier Ulvund.

Det er Bergen Historiske Forening  og Bodoni Forlag som står bak boken, som er skrevet av en rekke forfattere. Statsminister Erna Solberg har skrevet forordet, og bilderedaktør for boken er Jo Gjerstad.

Redd for å miste handel

Ulvund forklarer den sterke stillingen til Selvstendighetspartiet, og motstanden mot unionen her i Bergen, med flere forhold.

- Økonomisk var kjøpmennene i byen livredde for at Nord-Norge skulle bli avstått til Sverige slik det gikk rykter om vinteren 1813-1814, og for at de da skulle miste den viktige nordlandshandelen med fisk, sier han.

Dessuten hadde bergenserne en sterk biskop som het Johan Nordahl Brun (tekstforfatteren av «Nystemten», også kjent som «Bergenssangen»).

- Han var en av våre fremste forfattere på denne tiden, og ikke minst en fremragende demagog som brukte prekestolen til å snakke om selvstendighet. Dernest var bergensere langt borte fra realpolitiske begivenheter, og fra mektige stater som hadde beseiret Napoleon og som tvang oss inn i union med Sverige, sier Ulvund.

17. mai-budskapet kom sent

Jo Gjerstad minner om at bergenserne ikke fikk vite at Kristian Fredrik var valgt til ny konge og at Norge hadde fått ny grunnlov før ni dager etter 17. mai.

- Nyheten ble da markert med 81 kanonskudd fra Bergenhus, og det ble flagget fra festningen. Dagen etter ble det offentliggjort med pomp og prakt på Bradbenken. Gleden over begivenheten fikk mange utløp. Det vanligste var nok klingende begersvingning i byens herreklubber. Ved slike anledninger prøvde herreklubbene også å gi vanlige folk og de fattige del i feiringen, ved utdeling av mat og drikke, sier Gjerstad.

Senere på året ble seiersrusen gradvis noe avdempet, etter en kort krig mot svenskene, som vi tapte, og etter å ha blitt truet i union av de mektigste nasjonene rundt oss.

Derfor var et massivt stortingsflertall klar for å akseptere svenskekongen og en utenrikspolitisk union med Sverige høsten 1814. Det viktigste for norske politikere høsten 1814 var at vi fikk beholde vår Grunnlov og vår egen regjering, folkeforsamling, forsvar, lovverk, rettsvesen og vårt eget embetsverk - der svensker var utelukket.

Biskop Johan Nordal Brun snakket for 4000 tilhørere om selvstendighet I Domkirken

Christie og Motzfeldt

- Dette hjalp ikke for bergenserne. De påla sine fire representanter på Eidsvoll å stemme mot unionen med svenskene under avstemningen. Bergen ble et seiglivet sentrum for selvstendighetsvilje, og bergensere spilte sentrale roller i utviklingens gang hele året, sier Ulvund.

Han peker på Wilhelm Friman Koren Christie og Peter Motzfeldt ut som de mest sentrale bergenserne under selvstendighetshøsten 1814.

Christie var sekretær på Eidsvoll og stortingspresident om høsten. Motzfeldt var en av de ledende i selvstendighetspartiet på Eidsvoll. Til tross for sitt nei til unionen inntok Motzfeldt likevel en sentral rolle i forhandlingene med svenskene om høsten.

Han endte som statsråd før året var omme, og ble etter hvert statsråd i over to tiår.

- Slik bergenseren Christian Michelsen spilte en avgjørende da unionen ble avviklet i 1905, spilte Christie og Motzfeldt en tilsvarende rolle for norsk selvstendighet høsten 1814, sier Ulvund.

Var ikke demokrater

Grunnloven som de bergenske representantene bidro til å få vedtatt, var både radikal og demokratisk.

- Det er likevel feilaktig å forstå disse bergenserne eller de øvrige representantene på Eidsvoll som særlig radikale, sier historikeren.

- Selv om de var påvirket av den amerikanske og franske revolusjonen, hadde de minst ett bein solid plantet i eneveldet og dets politiske og økonomiske ideologier. Og de bergenske kjøpmennene ønsket ikke liberalisme. Tvert om kjempet de for sine privilegier og så staten som et redskap for å regulere handel og stenge ute uønsket konkurranse, sier Ulvund.

Flertallstyranni

Han minner om at ordet demokrati ikke ble nevnt noen steder i Grunnloven.

- For de fleste representantene på Eidsvoll ble demokrati forbundet med flertallstyranni og despoti, sier Ulvund.

Det ideologiske ståstedet til de bergenske representantene var preget av en konserverende maktfordeling.

- Det radikale lå i at makten skulle utgå fra folket og fordeles, ikke legges i hånden verken på en monark eller en flertallsgruppering blant folket, sier Ulvund.

Boken han har ansvar for blir den første helhetlige oversikten over Bergen, bergensere og 1814.

9

Stadig flere elektroniske dinger stiller klokken selv ? men langt fra alle.

Skulle du våkne opp i natt og være i tvil om hva klokken er, trenger du likevel bare huske på én ting:

Klokken stilles alltid mot sommeren. Det vil si at du stiller klokken frem om våren og tilbake om høsten.

EU og 1. verdenskrig

Sommertid i Norge varer fra klokken 02.00 siste søndag i mars til klokken 02.00 siste søndag i oktober.

Slik har det vært siden 1996, da Norge og EU-landene ble enige om å stille klokkene sammen. Før den tiden, har det imidlertid vært mye frem og tilbake.

 

 

NY ORDNING: Sommertid ble første gang innført under 1. verdenskrig.

FOTO: WIKIMEDIA COMMONS

Tyskland var først ute med å innføre sommertid i 1916. Deretter fulgte amerikanere og briter hakk i hæl.

 

Begrunnelsen var å utnytte sommermånedene bedre, ved å skaffe én ekstra time dagslys om kvelden. På den måten håpet tyskerne å spare brensel.

Frem og tilbake i Norge

Etter krigen avskaffet de fleste landene sommertid. Tiltaket ble likevel gjeninnført en rekke ganger, særlig når land har vært nødt til å spare energi.

I Norge har vi hatt sommertid i 1916, 1943?45 og 1959?65. Siste gang ordningen ble innført var i 1980, og nordmenn har stilt klokken årlig siden den gang.

Forskere advarer

Mange irriterer seg over å miste en time i sengen når sommertiden setter inn.

De kan trøste seg med støtte fra vitenskapelig hold.

Bjørn Bjorvatn, søvnforsker og professor ved UiB, skulle helst sett at folk slapp å stille klokken,

- Vi har data som peker mot at sommertid ikke er smart fra et søvn- og helsemessig ståsted, sier Bjorvatn.

 

 

KRITISK: Professor Bjørn Bjorvatn mener folk burde slippe å stille klokken.

Ifølge professoren kan konsekvensene bli alvorlige.

 

- Enkelte mennesker sliter, fordi de kommer ut av døgnrytmen. Tallene viser at psykiske lidelser kan bli forverret, og noen kan få såpass lite søvn at de blir en fare i trafikken.

- Sommertid har ikke lenger noen funksjon, så det beste ville nok være å fjerne ordningen, sier Bjorvatn.

 

12

Turte ikke oversette grov rune

I Bergen ligger verdens største runesamling fra middelalderen, men noen av dem er så grove at de nesten ikke tåler dagens lys.

 På runen står det følgende: «Jon Silkefitte eier meg, Guttorm fittesleiker ristet meg og Jon fittekule tyder meg»

 

Vel kanskje ikkje så grovt for oss i våre dager,men dette er nesten som sex video på nettet som ikkje helt var ment for alle andre.

 

Sakset fra BT i dag

- Dette er den groveste av dem alle, sier Janicke Larsen som er førstekonservator ved Bymuseet i Bergen.

Hun tar på seg hvite bomullshansker og henter frem en kort og litt klumpete rune fra en pose og legger den på bordet.

Denne er så grov at han som skulle oversette den til engelsk fikk problemer. Han var redd at de ikke ville tåle det, supplerer historiker og museumspedagog, Knut Høiaas.

- Personlig melding

På runen står det følgende: «Jon Silkefitte eier meg, Guttorm fittesleiker ristet meg og Jon fittekule tyder meg».

- Det kan kanskje virke som om noen runologer drar litt ekstra til og fryder seg når de finner slike runer, sier Høiaas og ler mens Larsen tar frem flere grove runer.«Fæl er den som fører drikke til fitten» står det på den ene siden. På baksiden er det skrevet: «Mannfolkgal elle nymfoman kvinne». På andre runer står det: «Smed lå med Vigdis av sneldebeina (sneldebeinsfolket, red.anm.)» og «Ingebjørg elsket med da eg var i Stavanger».

- Det var den tidens tekstmelding og ment som en personlig melding. De som skreve dem hadde nok heller ingen anelse om at noen i fremtiden skulle lese meldingene, sier Larsen.

Men i det som er verdens største runesamling fra middelalderen, finnes det nok flest uskyldige runer. De mest vanlige runene er såkalte eiermerker, det vil si runer der det står et navn og at de eier en ting. Det finnes også mange runer med «Ave Maria» og runer som er brukt som øvepinner.

- Disse runene er kanskje litt mer kjedelige, men de forteller oss noe mer om samfunnet enn akkurat de mest saftige, sier Høiaas og peker på en rune som ligger i et monter i kjelleren på Bryggens Museum.

650 runer i samlinger

På den står det: «Maria fødte Jesus. Elisabeth fødte Johannes Døperen. Vær forløst til ære for dem! Herre kaller deg til lyset».

- Den er skrevet for 800 år siden og her kommer vi veldig nær en helt vanlig kvinne i middelalderen. Det var mange som døde under fødselen og denne kvinnen har trolig vært livredd. Og så har noen skrevet en rune for å berolige henne, sier Høiaas.

- Vi får som sagt et enormt innblikk i middelalderens tanker og følelser. Vi får også ordene og språket, supplerer Larsen.

Larsen forteller at det er registrert 1500 runer i Norge og at 650 av dem befinner seg i Bergen.

- Vi har runeforskere fra hele verden som kommer hit. For noen år siden hadde vi også en forsker fra Japan på besøk som var ekspert i dialektene på runepinnene. Det var ganske spesielt, sier hun.

Hvalross-skalle og gullringer

Men på bordet foran henne ligger det også andre små og store skatter. Larsen viser stolt frem det som ser ut som en liten stav med Adam, Eva og tre slangehoder.

- Denne her finner du ikke maken til noen steder. Den er fra 1300-tallet og ble funnet i Rosenkrantzgaten, sier hun.

Hun bytter staven ut med en gravert hvalross-skalle og forteller at denne ble brukt som vernesymbol for fiskere på 13-1400-tallet. Hun tar også frem en skuff som inneholder alt fra små nåler og beltespenner til gullringer.
- Den ene gullringen ble funnet i en latrine i Skostredet og ser ut til å være en hanskering. På innsiden står navnet til de tre vise menn Kaspar, Melchior og Balthasar. Gullringer er sjeldne i middelalderen og det var ikke hvem som helst som hadde det.

Men tilbake til runene. For til høsten skal det være en egen runeutstilling på Bryggens Museum og da skal selv de groveste runene stilles ut.

- Ja, og den groveste av dem alle ble til slutt oversatt til engelsk og det er heldigvis ingen turister som har besvimt ennå, sier Larsen og ler.

 

  • Erling Dekke Næss' Institutt for Middelalder-arkeologi, ligger på Dreggsallmenningen ved Mariakirken og ble åpnet 1976. Museet er finansiert først og fremst ved en gave fra skipsreder Erling Dekke Næss.
     
  • De faste utstillingene omfatter de viktigste funnene fra de store, sammenhengende utgravninger som ble gjort på Bryggen 1955- 74 under førstekonservator Asbjørn Herteigs ledelse. Utgravningene er blant de største i sitt slag i Nord-Europa.
     
  • Museet gir et tverrsnitt av høymiddelalderens bysamfunn, og har blant annet et rikt materiale som viser at runer var i daglig bruk i Bergen langt opp på 1300-tallet.

Kilde: Store norske leksikon

 

Hva med deg,ble du sjokkert over hva de delte i gamle dager ,eller var det litt som forventet?

Eg syns kanskje nesten at de var poetisk enn eg hadde sett for meg.

Velkommen til min blogg! Tusen takk for at du valgte å stikke innom her, det hadde vært hyggelig om du ville legge igjen et spor før du drar igjen. Add meg gjerne på Bloglovin'.

Follow on Bloglovin


Siste innleggBloggdesign
hits